Nemzetközi projektek

<< Vissza

2009. május-jĂşnius – Clydebank (EgyesĂĽlt Királyság, SkĂłcia)

"Divatos skót frizurák"
Leonardo da Vinci mobilitási projekt az Európai Unió támogatásával, a Tempus Közalapítvány közvetítésével (LdV-HU-08-IVT-1050)

és

"Együttműködés skót módra"
Leonardo da Vinci mobilitási projekt az Európai Unió támogatásával, a Tempus Közalapítvány közvetítésével (LdV-HU-08-IVT-1063)

A mobilitási projektek megvalósítása óta ez a második alkalom, hogy két programmal pályáztunk, és mindkettőhöz megnyertük az Európai Unió támogatását. A két projektet azonos fogadó intézettel szerveztük, ezért a kiutazások is azonos időben történtek.
2009. május 17. és 2009. június 20. között 6 fodrász, 2 ács, 2 festő és 2 kőműves szakiskolai tanuló utazott Clydebank-be (Skócia, Egyesült Királyság), hogy részt vegyen egy 5 hetes szakmai gyakorlaton, melyet a Clydebank College fogadó intézmény szervezett. A tanulók az öthetes gyakorlatukat a fogadó intézmény tanműhelyeiben magas színvonalú szakmai munkával töltötték skót diákokkal vegyes tanulócsoportokban. A fodrászlányok az utolsó héten fodrászszalonokban is dolgozhattak. Mindkét projekt részvevői új technológiákkal, korszerű anyagokkal ismerkedtek és a szakmai angol nyelvtudásukat is bővítették. Szabadidőben és a hétvégeken sokat kirándultak, így jobban megismerhették a skót tájat, kultúrát. E kirándulások révén eljutottak a Loch Lommond tóhoz, Glasgow-ba, Stirling-be, Edinburgh-ba, Helensburg-ba, Kilmarnock-ba és Dumbarton-ba.
A külföldi szakmai gyakorlaton részt vett kedvezményezettek:

 • Bari Leila                            fodrász, 12. évfolyamos tanuló
 • Berényi Szandra            fodrász, 12. évfolyamos tanuló
 • Doktorcsik Klaudia            fodrász, 11. évfolyamos tanuló
 • Francz Mónika                   fodrász, 11. évfolyamos tanuló
 • Szabó Melinda                   fodrász, 11. évfolyamos tanuló
 • Víg Nikolett                        fodrász, 12. évfolyamos tanuló

és

 • Bakó István                       ács, 12. évfolyamos tanuló
 • Gábor Károly                     festő, 11. évfolyamos tanuló
 • Mód Gergő                        kőműves, 11. évfolyamos tanuló
 • Muhari Tamás                   ács, 11. évfolyamos tanuló
 • Tolnai István                      festő, 12. évfolyamos tanuló
 • Varga Norbert                    kőműves, 11. évfolyamos tanuló

Az építőipari szakmában tanuló diákokat Watson Judit építőmérnök-tanár, a fodrásztanulókat Zakar Béláné nyelvtanár mentorálta a helyszínen. A fogadó intézményben a projektek és a diákok támogatói Gordon Lyon igazgatóhelyettes és Priscilla Padroni nemzetközi projekt-koordinátor voltak.
Az 1. héten Leviczky Cirill igazgató és Madariné Ádám Györgyi intézményegység vezető helyettes monitoring látogatáson vett részt, melynek során a tanulók szakmai minőségi munkavégzésének lehetőségeit vizsgálták.
A kiutazó tanulók lelki felkészítését Nyíriné F. Tóth Edit és Kozmáné Vincze Éva, kulturális felkészítését Watson Judit, angol nyelvi felkészítését Zakar Béláné tanárnők végezték.
A 2 projektet Watson Judit koordinálta a magyar kollégákkal és a skót partnerintézménnyel közösen.

Watson Judit
projekt-koordinátor

   

<< Vissza