Nemzetközi projektek

<< Vissza

2007. március – Ålesund (NorvĂ©gia)

"JugendstilArt NouveauSzecesszió az európai építészetben: Ålesund"

Leonardo da Vinci mobilitási projekt az Európai Unió támogatásával, a Tempus Közalapítvány közvetítésével (HU-06-PL-115)

2007. március 2. és 2007. április 2. között 3 szakközépiskolai tanuló utazott Ålesund-be (Norvégia), hogy részt vegyen egy 4 hetes szakmai gyakorlaton, melyet a Jugendstilsenteret fogadó intézmény szervezett. A tanulók a négyhetes szakmai gyakorlatukat a Jugendstilsenteret építészeti múzeumban magas szintű szakmai munkával töltötték. Munkájuk során 4 épület dokumentálását végezték, melyek a norvég város legszebb Jugendstil házai. Felméréssel, vázlatrajzokkal, fotókkal, riportokkal rögzítették az épületek állapotát, beszélgettek a villák tulajdonosával, jelenlegi használóival. Interjút adtak a szakmai gyakorlat tapasztalatairól, mely a Sunnmørsposten újságban 2007. március 20-án jelent meg. A tanulók gyönyörű helyekre utazhattak hétvégeken; eljutottak a Geiranger-fjordhoz, voltak a Tafjordnál, kirándultak Runde szigetére, az Aalesund közeli Giske-re és Godøya-ra, valamint látogatást tettek az Atlanterhavsparken-ben, a város tengeri akváriumában. Csütörtökönként a KUBE Múzeumban kamarazenei koncerteken vehettek részt a tanulók.
A külföldi szakmai gyakorlaton részt vett kedvezményezettek:

  • Gillich Róbert magasépítő technikus, 13. évfolyamos tanuló
  • Kiss-Dér Péter magasépítő technikus, 13. évfolyamos tanuló
  • Varga Gábor magasépítő technikus, 14. évfolyamos tanuló

A tanulókat Watson Judit építőmérnök-tanár mentorálta a helyszínen. A fogadó intézményben a projekt és a diákok támogatója David Aasen Sandved művészettörténész volt. A megvalósulás sikerességéhez nagyban hozzájárult még a helyszínen Odd Karsten Hanken, a Sunnmøre Museum dolgozója.
A kiutazó tanulók lelki felkészítését Nyíriné F. Tóth Edit, kulturális felkészítését Watson Judit, angol nyelvi felkészítését Zakar Béláné tanárnők végezték.
A projektet Watson Judit koordinálta a magyar kollégákkal és a norvég partnerintézménnyel közösen.

Watson Judit
projekt-koordinátor

<< Vissza